Medúzy

Základní informace:

Medúza je stadium životního cyklu žahavců, přičemž prvním stadiem je polyp. Mají různý tvar, jsou nejen zvonovité, ale i zploštělé. Ústa se nacházejí ve spodní části. Trávicí dutina se skládá z láčky a paprsčitě umístěných kanálků, které směřují ven. Na okraji disku jsou smyslové orgány a chapadla. Medúzy mají rozptýlenou (difúzní) nervovou soustavu, umožňující souhru pohybu. Největší medúza je zřejmě talířovka obrovská (Cyanea capillata), žijící v severním Atlantiku. Největší nalezení jedinci měli šířku dva metry a délku ramen 36,5 metrů. Délkou překonali i plejtváka, a jedná se tedy o druhého nejdelšího živočicha vůbec po trubýši pochybném.

Medúzy a jejich skrytá síla:

Medúzy svět obydlují již 600 milionů let, patří mezi ty vůbec nejstarší organismy. Čím se medúzy brání a proč by si na ně lidé měli dávat pozor? I přes to, že medúzy nemají mozek, dokážou zákeřně člověku ublížit. Používají k tomu velmi chytré zbraně, které od nich odtrhne během pár vteřin velké množství predátorů. Každá medúza je vybavena vlákny, které v sobě ukrývají skrytou sílu, ta spočívá ve žhavých buňkách. Pokud se k ní přiblížíme, s největší pravděpodobností dostaneme okamžitou tzv. ránu. Přirovnat ji můžeme k popálenině. Jen s tím rozdílem, že je opravdu strašně bolestivá. Mimo jiné jsou žhavé buňky obohaceny jedem, nemusíte se však bát, že je člověku nebezpečný (Z 95 % jde opravdu o nepříjemné popálení). Jed není natolik nebezpečný, aby vás dokázal usmrtit. I přes to byste měli být opatrní. Už teď se ví, že existuje výjimka, jejichž jed by byl pro člověka velice nebezpečný, této medúze se říká čtyřhranka.

Nesmrtelná medúza?

Turritopsis dohrnii je malý druh medúzy žijící ve Středozemním moři. Má přezdívku nesmrtelná medúza a podle všeho je to označení zcela správné. Dokáže se totiž místo stárnutí navrátit do svého nedospělého věku a tím se vyhnout smrti. Tato medúza je doposud jediným živočichem, který má tuto pozoruhodnou schopnost a je tak de facto nesmrtelný. Medúza se totiž vyvíjí ve dvou stádiích – polypa a dospělé medúzy. Běžně to chodí tak, že z polypa se vyvine medúza, ta časem zestárne a zemře. Ale Turritopsis dohrnii dokáže obelstít smrt. Změní se v určité fází života zpět ze stádia medúzy do stádia polypa. Je to, jakoby se člověk v sedmdesáti stal zase batoletem. Jde o proces, kterému se odborně říká transdiferenciace. Ta u medúzky trvá tři dny. Během ní se z klasické medúzy změní v malinký blob bez chapadel a dalších výrůstků. Je v podstatě jen malá kulička. Problém je, že celý proces nemůže medúza kontrolovat a děje se například, pokud je poraněná nebo trpí nedostatkem potravy či se změní nepříznivě salinita vody. Vědci se ale domnívají, že za ideálních podmínek může medúza procházet tímto koloběhem prakticky donekonečna.

Terapie medúzami:

V asijských zemích, například v Japonsku, stává trendem takzvaná terapie medúzami, která spočívá v audio-vizuálním léčení (pustí se meditační hudba a lidé přitom pozorují nasvícené a vznášející se medúzy). Tato terapie blahodárně působí proti negativním důsledkům dnešního hektického životního stylu. Akvária s medúzami jsou dokonalá relaxace.
Jméno a příjmení:

E-mail:

Zpráva:

https://www.youtube.com/watch?v=9z8ujpPgUjI&ab_channel=NatGeoWILD
Doporučuji nnavštívit Svět Medúz Arkády Pankrác v Praze